Gebruiksaanwijzing AUDI A1
 Audi A1   Bediening   Instrumenten en controlelampjes  Instrumenten
Overzicht instrumentenpaneel
Afb.1 Overzicht instrumentenpaneel
Bij wagens zonder koelvloeistoftemperatuurmeter (wagens zonder bestuurdersinformatiesysteem*) verschijnt bij te hoge koelvloeistoftemperaturen uitsluitend een controlelampje Link. Raadpleeg hiervoor: Voorzichtig!.
De koelvloeistoftemperatuurmeter -2- Afb.1 werkt alleen bij ingeschakeld contact. Let op de volgende aanwijzingen bij de temperatuurbereiken om motorschade te voorkomen.
Koud bereik
Als de naald nog in het onderste bereik van de schaal staat, heeft de motor zijn bedrijfstemperatuur nog niet bereikt. In dit geval moet u hoge motortoerentallen, volgas en sterke motorbelasting vermijden.
Normaal bereik
De motor heeft zijn bedrijfstemperatuur bereikt, als de naald bij een normale rijstijl in het middelste bereik van de schaal terechtkomt. Bij sterke motorbelasting en hoge buitentemperaturen kan de naald ook verder naar rechts wijzen. Dit is niet bezwaarlijk, zolang het controlelampje op het display in het instrumentenpaneel niet gaat branden.
Heet bereik
Als de naald ver in het rechterbereik staat, is de koelvloeistoftemperatuur te hoog. Bovendien brandt het controlelampje Link.
Voorzichtig!
  • Wagens zonder koelvloeistoftemperatuurmeter: voor een lange levensduur van de motor is het aan te raden in de eerste ca. 15 minuten van de koude draaifase hoge motortoerentallen, volgas en sterke motorbelasting te vermijden. De duur van de koude draaifase is afhankelijk van de buitentemperatuur en het motortype. Een dieselmotor heeft door zijn hogere efficiëntie een langere koude draaifase dan een benzinemotor.
  • Extra lampen en andere aanbouwdelen vóór de koelluchtinlaat verslechteren de koelende werking van de koelvloeistof. Bij hoge buitentemperaturen en sterke motorbelasting ontstaat er gevaar voor oververhitting van de motor!
  • De voorspoiler zorgt ook voor de juiste verdeling van de koellucht tijdens het rijden. Als de spoiler is beschadigd, wordt de koelende werking minder en bestaat het gevaar van oververhitting van de motor! Een (Audi-)specialist inschakelen.

Alle afbeeldingen, logo's en teksten zijn eigendom van Audi ©. Deze website heeft geen relatie met het bedrijf Volkswagen - Audi Spanje of een van haar dochterondernemingen ter wereld. Meer informatie. Om contact op te nemen met de auteur van deze website, klik hier.