Gebruiksaanwijzing AUDI A4
 Audi A4   Raadgevingen voor het gebruik   Controleren en bijvullen  Brandstof
Welke benzinesoort voor uw wagen geschikt is, staat aan de binnenzijde van de tankklep.
De wagen is met een katalysator uitgerust en mag alleen op loodvrije benzine rijden. De benzine moet voldoen aan de norm EN 228 of DIN 51626-1 en zwavelvrij zijn. U kunt brandstof met een maximaal ethanolaandeel van 10% (E10) tanken. De afzonderlijke benzinesoorten worden met octaangetallen (RON) onderscheiden.
De volgende aanduidingen komen overeen met de tekst op de betreffende sticker in de tankklep:
Loodvrije benzine RON 95 of min. RON 91
Het gebruik van benzine RON 95 wordt aanbevolen. Indien niet beschikbaar: benzine RON 91 met gering vermogensverlies.
Loodvrije benzine min. RON 95
Benzine gebruiken met tenminste RON 95.
Als geen benzine met RON 98 of 95 beschikbaar is, kunt u in geval van nood ook RON 91 gebruiken. U mag dan echter alleen met gemiddelde toerentallen en geringe motorbelasting rijden. Zo snel mogelijk weer benzine met RON 95 of 98 tanken.
Ethanolbrandstof E85 of loodvrije benzine min. RON 95
Het gebruik van ethanol E85 of benzine RON 95 wordt aanbevolen. Indien niet beschikbaar: benzine RON 91 met gering vermogensverlies.
Voorzichtig!
  • Ethanolbrandstoffen, die bv. als E50, E85 verkrijgbaar zijn en een hoog aandeel ethanol bevatten, mogen alleen bij wagens met flexible fuel motor getankt worden. Bij wagens zonder flexible fuel motor wordt het brandstofsysteem beschadigd.
  • Al één keer tanken van loodhoudende brandstof of andere metaalhoudende additieven leidt tot een permanente slechtere werking van de katalysator.
  • Alleen additieven gebruiken die door Audi zijn vrijgegeven. Aanvullingen met zogenaamde Octaan boosters of pingelverbeteraars kunnen metaalhoudende additieven bevatten, die aanzienlijke schade aan de motor en de katalysator veroorzaken. Dergelijke aanvullingen mogen niet worden gebruikt.
  • Brandstoffen die bij de benzinepomp zijn gemarkeerd als metaalhoudend mogen niet worden gebruikt. Ook LRP-brandstoffen (lead replacement petrol) bevatten metalen additieven in hoge concentraties. Gevaar voor schade aan de motor!
  • Bij benzine met een te laag octaangetal kunnen hoge toerentallen of een sterke motorbelasting tot schade aan de motor leiden.
Aanwijzing
  • U kunt de wagen echter probleemloos voltanken met benzine met een hoger octaangetal dan de motor nodig heeft.
  • In landen waar geen zwavelvrije brandstof beschikbaar is, mag u ook zwavelarme brandstof tanken.

Alle afbeeldingen, logo's en teksten zijn eigendom van Audi ©. Deze website heeft geen relatie met het bedrijf Volkswagen - Audi Spanje of een van haar dochterondernemingen ter wereld. Meer informatie. Om contact op te nemen met de auteur van deze website, klik hier.