Gebruiksaanwijzing AUDI A6 V. 2014
Audi A6  Starten en rijden  Aanhangwagengebruik  Rijden met aanhangwagen
Bij het rijden met aanhangwagen moet u bijzonder voorzichtig zijn.
Gewichtsverdeling
Bij een lege wagen en een beladen aanhangwagen is de gewichtsverdeling heel ongunstig. Als u toch met deze combinatie moet rijden, rijd dan heel langzaam.
Snelheid
Met een aanhangwagen niet sneller dan 80 km/h rijden. Als de combinatie aan bepaalde technische voorwaarden1) voldoet, mag u maximaal 100 km/h rijden. Houd ook rekening met afwijkende landspecifieke voorschriften.
Met toenemende snelheid wordt de rijstabiliteit van de wagen met aanhangwagen minder. Daarom bij slecht wegdek, slecht weer en/of veel wind onder de wettelijk voorgeschreven maximumsnelheid blijven. Dit geldt vooral voor hellingen.
In elk geval de snelheid direct verlagen, zodra u ook maar de minste slingerbeweging van de aanhangwagen bemerkt. Probeer in geen geval de wagen met aanhangwagen weer recht te krijgen door te accelereren.
Op tijd remmen! Bij een aanhangwagen met oplooprem eerst zacht, daarna stevig remmen. Zo voorkomt u remstoten door blokkerende wielen van de aanhangwagen. Op hellingen tijdig terugschakelen, opdat er op de motor geremd kan worden.
Slingerbewegingen kunnen door extra stabilisatoren worden verminderd. Bij combinaties met een hoog aanhangwagengewicht adviseren wij zulke extra stabilisatoren te laten inbouwen. U kunt ze bij uw specialist kopen en daar ook laten inbouwen.
Elektronische stabiliseringscontrole
De ESC - vooral met aanhangwagenstabilisator* Link - maakt het gemakkelijker om een uitbrekende of slingerende aanhangwagen te stabiliseren. De ESC altijd ingeschakeld houden.
Adaptive air suspension (luchtvering)*
Als u bij een af fabriek ingebouwde trekhaak een aanhangwagen aankoppelt, wordt automatisch de aanhangwagenmodus in de luchtvering ingeschakeld. Daardoor wordt de regeling van de luchtvering tijdens het rijden beperkt. Als u de aanhangwagenmodus tijdens het rijden wilt uitschakelen, bv. bij gebruik van een fietsdragersysteem, kiest u de functietoets CAR > keuzetoets (Car)* Systemen > Wageninstellingen > Luchtv.: Aanhanger > uit.
Bij wagens met naderhand ingebouwde trekhaak wordt de aanhangwagenmodus niet automatisch ingeschakeld. Schakel deze vóór elke rit in en na de rit weer uit.
Oververhitting
Let bij hoge buitentemperaturen op de koelvloeistoftemperatuurmeter Link. Als u in lage versnellingen en met hoge toerentallen hellingen oprijdt, kan de koelvloeistoftemperatuur oplopen. Direct de snelheid verlagen, als de leds in het bovenste weergaveveld op het display branden.
Informatie over het controlelampje Link.
1) Onder andere aanhangwagenstabilisator* of slingerdemper.

Alle afbeeldingen, logo's en teksten zijn eigendom van Audi ©. Deze website heeft geen relatie met het bedrijf Volkswagen - Audi Spanje of een van haar dochterondernemingen ter wereld. Meer informatie. Om contact op te nemen met de auteur van deze website, klik hier.