În regimul de tractare trebuie respectate câteva puncte.
Sarcina tractată
Sarcina de tractare admisă nu trebuie depășită în nici un caz legătură►.
Când sarcina reală este mai mică decât sarcina maximă admisă, pot fi urcate și pante corespunzător mai mari.
Datele sunt valabile pentru o altitudine de până la 1000 m deasupra nivelului mării. Deoarece odată cu creșterea altitudinii, datorită scăderii densității aerului, scad puterea motorului și capacitatea de urcare, scade și sarcina de tractare admisă. Pentru fiecare 1000 m urcați se impune o scădere cu 10% a greutății autovehiculului împreună cu remorca. Masa totală admisă a ansamblului autovehicul/remorcă este formată din masa autovehiculului (încărcat) și masa remorcii (încărcate).
Sarcina pe cupla de tractare
Sarcina maximă admisă pe cupla de tractare nu trebuie să fie depășită.
O sarcină prea mică pe cupla de tractare influențează comportamentul de drum al ansamblului autovehicul/remorcă. În interesul asigurării unei deplasări sigure vă recomandăm să utilizați la maxim sarcina maximă admisă pe cupla de tractare, însă să n-o depășiți. Acest lucru se obține, de ex. prin repartizarea corectă a încărcăturii în remorcă.
Sarcina pe cupla de tractare o puteți determina de exemplu cu un cântar pentru persoane sau la o stație publică de cântărire.
Sarcina admisă pe cupla de tractare a autovehiculului dumneavoastră o găsiți în actele autovehiculului, resp. pe legătură►.
Repartizarea încărcăturii
O încărcare necorespunzătoare și o repartizare necorespunzătoare a încărcăturii poate influența negativ comportamentul autovehiculului în timpul deplasării. Remorca trebuie încărcată pe cât posibil după următoarele criterii:
- Depozitați obiectele, de preferință, în portbagajul autovehiculului. Încărcătura mai grea trebuie depozitată, pe cât posibil, în autovehicul iar cea mai ușoară în remorcă.
- Repartizați încărcătura în remorcă în așa fel încât obiectele grele să fie cât mai aproape de axă.
- Obiectele trebuie asigurate astfel încât să se împiedice alunecarea lor în timpul transportului.
- Exploatați până la maxim sarcina admisă pe cupla de tractare.
Sistemul de răcire al motorului
Tractarea unei remorci reprezintă o solicitare ridicată a motorului și sistemului de răcire. Atenție ca în sistemul de răcire să existe suficient lichid de răcire.
Anvelope
Alegeți presiunea în anvelope recomandată pentru situația „încărcare maximă“, vezi eticheta cu presiunea în anvelope legătură►.
Corectați presiunea în anvelopele remorcii în funcție de instrucțiunile producătorului.
Pe timp de iarnă, autovehiculul și remorca trebuie echipate cu pneuri de iarnă.
Oglinzile exterioare
Dacă oglinzile retrovizoare cu care este prevăzut autovehiculul nu acoperă câmpul vizual din spatele remorcii, trebuie să montați oglinzi suplimentare. Reglați-le în așa fel încât să acopere un câmp suficient de mare în spate.
Iluminarea exterioară
Înainte de începerea deplasării cu remorcă, verificați toate funcțiile instalației de iluminare a remorcii.
Reglarea fasciculului farurilor (pe înălțime) reglează automat fasciculul farurilor.
Alimentarea cu energie
Dacă decuplați contactul, remorca este alimentată în continuare cu tensiune, atâta timp cât nu intervine sistemul de gestionare al energiei legătură►.
Dispozitivul de stabilizare
Balansarea remorcii poate fi diminuată prin folosirea unor sisteme suplimentare de stabilizare montate pe remorcă. Sistemul trebuie să dispună de garnituri laterale de fricțiune pentru evitarea unei uzuri ridicate. Degresați și curățați cupla sferică înainte de utilizarea unui sistem de stabilizare. Sistemul de stabilizare poate fi procurat de la un atelier specializat și poate fi montat de aceasta.
În cazul unei remorci fără dispozitiv de stabilizare, curățați și ungeți cupla de tractare înainte de utilizare.
Dispozitivul de tractare
Verificați cupla de tractare a remorcii, dacă corespunde prevederilor legale specifice țării respective și nu este uzată.
Frâna remorcii
Dacă remorca este echipată cu o frână prin reacțiune, aceasta trebuie să fie reglată corect și să funcționeze corespunzător.
Suspensia pneumatică
Valabil pentru: autovehicule cu suspensie pneumatică
Suspensia pneumatică trebuie să se găsească pe nivelul normal înainte de reglarea sarcinii pe cupla de tractare și de cuplarea remorcii ►, legătură►.
La autovehiculele cu dispozitiv de tractare montat din fabricație, modul tractare remorcă al suspensiei pneumatice se activează automat la conectarea cablului remorcii la priză.
La autovehiculele cu dispozitiv de tractare montat ulterior, modul tractare remorcă al suspensiei pneumatice trebuie activat manual. Selectați în Infotainment: tasta MENU
> Autovehicul > tasta de comandă stânga >Setări autovehicul
> Suspensie pneumatică: remorcă. După încheierea regimului de tractare, dezactivați-l.
Puteți dezactiva modul tractare remorcă și manual, în timpul deplasării, de ex. la utilizarea unui suport pentru biciclete.
Dacă trebuie să vă deplasați pe porțiuni de drum în stare proastă, puteți mări garda la sol a autovehiculului după cuplarea remorcii, respectiv după stabilirea sarcinii pe cupla de tractare.
Valabil pentru: autovehicule cu suspensie pneumatică
- Nivelul autovehiculului se poate modifica automat din cauza oscilațiilor de temperatură sau la modificarea greutății încărcăturii.
- Reglați suspensia pneumatică pe nivelul normal, în caz contrar, sarcina pe cupla de tractare valabilă pentru autovehiculul dumneavoastră nu mai poate fi luată în considerare.
Accesoriile montate ulterior pe autovehicul, în special la cupla de tractare a dispozitivului de tractare, pot conduce la avarieri. În cazul unei avarii, solicitați verificarea funcționării la un atelier specializat.
Indicaţie
- La parcarea în rampă folosiți pene de sprijin, când remorca este încărcată.
- Dacă folosiți frecvent remorca, vă recomandăm să duceți autovehiculul la service și în afara intervalelor de inspecție.
- În timpul perioadei de rodaj, evitați conducerea cu remorcă.